Open Nav

چطور از View insight اینستاگرام برای مشاهده امار بازدید پست ها استفاده کنیم ؟

62316
نویسنده : مدیر سایت
منبع : سایت زیوس
19 1398 مرداد

شبکه اجتماعی قدرتمند اینستاگرام، اختیاری تحت عنوان (بیزینس پرفایل اینستاگرام ) برای کاربران خود قرار داده است تا از این طریق ، بررسی داده های آماری خود و تجزیه وتحلیل صفحه ، پست ، استوری ، پرفایل و لایو امکان پذیر باشد.
معیارهای اندازه گیری برای بهبود عملکرد:
1. بررسی پرفایل:
Follower count : تعداد افرادی که صفحه شما را فالو کرده اند.
Impressions : تعداد کل دفعاتی که تمام پست های شما دیده شده اند.
Reach : تعداد کاربرانی که هر کدام از پست های شما را دیده اند.
Profile views : تعداد دفعاتی که پروفایل شما دیده شده است.
Website clicks : تعداد دفعاتی که بر روی لینک وب سایت‌تان که در بیو پروفایل گذاشته اید، کلیک شده است.
Call clicks / Email clicks : تعداد کل دفعاتی که بر روی ایمیل یا شماره تماس شما کلیک شده است.
Posts : تعداد پست هایی که منتشر کرده اید.
Mentions : تعداد پست هایی که نام کاربری شما را منشن کرده اند.
Branded hashtags : تعداد کل پست هایی که با هشتگ های مختص شما منتشر شده اند.

2. مخاطبین:
Gender : پراکندگی فالوورها از نظر جنسیت
Age : پراکندگی فالوورها از نظر سن (13-17، 18-24، 25-34، 35-44، 45-54، 55-64، 65+)
 Top locations : پنج شهر و کشوری که فالوورهایتان بیشتر از همه در آنجا زندگی می کنند.
Followers – Days : روزهای هفته که در آن فالوورها بیشتر از دیگر روزها فعال بوده اند.

3. پست ها (عکس ها و ویدیوها) :
Impressions :تعدادِ کل دفعاتی که یک پست دیده شده است.
Reach : تعداد کل کاربرانی که پست شما را دیده اند.
Likes : تعداد کاربرانی که هر پست شما را لایک کرده اند.
Comments : تعداد کامنت هایی که هر پست دریافت کرده است.
Saved : تعداد کاربرانی که هر پست را ذخیره کردند.
Engagement : تعداد کاربرانی که هر پست را لایک کرده، کامنت گذاشته اند و یا ذخیره کردند.
Views : تعداد بازدید یک ویدئو

4. استوری ها
Impressions : تعداد دفعاتی که یک عکس یا ویدیو استوری دیده شده است.
Reach : تعداد کل کاربرانی که عکس یا ویدیو استوری شما را دیده اند.
Exits : تعداد دفعاتی که هر کاربر از استوری شما خارج می شود.
Replies : تعداد پاسخ هایی که در واکنش به یک عکس یا فیلم در استوری داده می شود. (به صورت پیام دایرکت می آید)
People insights: لیستی از کاربرانی که عکس یا ویدیو استوری شما را بازدید کرده اند. نکته: با کلیک بر روی نام کاربری آن ها می توانید مستقیما حساب آن ها در اینستاگرام را ببینید.

5. لایو
Live viewers at any given time : تعداد و مشخصات کاربرانی که ویدیو لایو شما را در هر زمانی تماشا می کنند.
Viewers: تعداد کاربرانی که حتی یک قسمت از ویدیو شما را دیده اند.

معیارهای عملکرد (بخش دوم)
در کنار معیارهایی (بالا) که تحلیل های اینستاگرام در اختیار شما قرار می دهد، شما می توانید اعداد و ارقام بالا را جمع و تقسیم کنید تا بتوانید به جمع بندی بهتری نسبت به عملکردتان در اینستاگرام برسید.
بعضی از ابزارهای تحلیلی اینستاگرام که پایین تر آورده شده، خودکار این محاسبات را برای شما انجام می دهند.
چهار مدل معیار اندازه گیری عملکرد سطح دوم شامل:
1.رشد (Growth)
معیار اندازه گیری (متریک) رشد، تغییرات (افزایش یا کاهش) در اندازه معیار را به اطلاع شما میرساند. برای مثال میزان رشد معیارها به شما میگوید که در طول زمان فالورهای شما چه میزان رشد داشته اند.
مثال: رشد فالوورها، رشد تعداد بازدیدها، رشد میزان رسیدن استوری یا پست به دست کاربران، رشد میزان مشارکت، رشد کلیک بر روی آدرس وب سایت، ایمیل و یا شماره تماس و رشد پاسخ به پست یا استوری

2. نرخ (Rate)
متریک‌هایی که بر اساس نرخ اندازه گیری می شوند، در واقع رابطه بین دو متریک را با هم از نظر درصدی مقایسه می کنند. به عنوان مثال نرخ مشارکت (engagement rate) درصدی از فالوورهای شما هستند که در پست هایتان مشارکت (پست را لایک کرده، کامنت گذاشته اند و یا ذخیره کردند) می کنند.
معمولا در مخرج کسر این معادله تعداد فالوورها قرار می گیرد.
مثال: نرخ تعداد بازدیدها، نرخ مشارکت، نرخ تماشای یک ویدئو، نرخ کلیک بر روی آدرس وب سایت، ایمیل و یا شماره تماس، نرخ خروج، نرخ تکمیل
نکته: نرخ تکمیل (Completion rate) معمولا برای محاسبه درصد کاربرانی که عکس ها و ویدیو های استوری را می بینند به کار میرود. این عدد از تقسیم تعداد بازدیدکنندگان آخرین استوری به بازدیدکنندگان اولین استوری به دست می آید.

3. میانگین (Average)
میانگین، معیار کلی برای سنجش عملکرد کلی پست های شماست. برای مثال متریک میانگین برای هر پست، تعداد لایک هر کدام از پست ها را به شما اطلاع می دهد.
نکته: معمولا تعداد پست ها در مخرج کسر می آید (مثلا برای هر پست). ولی می توانید از فاصله زمانی (مثلا یک روز یا یک ماه) هم استفاده کنید. برای مثال می توانید میانگین تعداد بازدیدکنندگان از ویدیو های لایو خود را در روزهای مختلف هفته محاسبه کنید تا مشخص شود بهترین روز برای گذاشتن لایو برای شما چه روزی است.
مثال: میانگین کامنت ها، میانگین مشارکت، میانگین دریافت پست، میانگین دریافت استوری های و میانگین بازدید کنندگان ویدیو های لایو

4. برترین‌ها
هر چند که این دسته بندی مثل سایر متریک ها نیست ولی باز هم برای بهبود عملکردتان در اینستاگرام با ارزش است. اینستاگرام با رتبه بندی پست ها از نظر تعداد بازدید، دریافت پست، مشارکت، بازدید کنندگان از ویدیوهایی که به دست کاربران رسیده، به شما امکان می دهد تا پست هایی که بهترین نتایج را داشتند بشناسید و سعی کنید مانند آن‌ها را تکرار کنید.
مثال: برترین پست ها، برترین ویدیوها، 10 تا از برترین کامنت ها و 10 پست برتر از نظر مشارکت کاربران


چگونه به Instagram Insights دستیابی پیدا کنیم :
برای دستیابی به Instagram Insights فقط کافی است یک مرحله خیلی ساده را پشت سر بگذارید و پروفایل اینستاگرام خود را به پروفایل تجاری تغییر دهید.
برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
• به پروفایلتان بروید و بر روی آیکون که به شکل چرخ دنده است، کلیک کنید.
• Switch to Business Profile را انتخاب کنید.
• در Connect Your Facebook Page می توانید صفحات فیسبوکی که ادمین آن بوده اید را مشاهده کنید. در آن جا می توانید صفحه فیس بوک مد نظرتان را به پروفایل صفحه اینستاگرام تان مرتبط کنید.
• در Set Up Your Business Profile page، اطلاعات مخاطبانتان را دوباره بررسی کنید و در صورت نیاز تغییر دهید و در آخرین مرحله Done را بزنید.
نکته: تنها با تغییر پروفایل به پروفایل تجاری می توانید به Insights دسترسی پیدا کنید.
هنگامی که پروفایلتان را به تجاری تغییر می دهید، در قسمت بالا سمت راست صفحه پروفایلتان آیکونی به شکل نمودار ظاهر می شود. این آیکون همان آیکون فیس بوک برای تجزیه و تحلیل است که در اینستاگرام هم برای Instagram Insights استفاده می شود.

برای آموزش بیشتر ساخت بیزینس پروفایل ویدیو مارا دنبال کنید:


چگونه با Instagram Insights کار کنیم
وقتی که متریک ها را بررسی کردید و مخاطبانتان را شناختید، زمان آن رسیده که عملکردتان را در زمینه بازاریابی بهبود بخشید. پیشنهاد هایی برای استفاده بهینه از Instagram insights به شرح زیر است:

1. ساعت و/یا روز پست گذاشتن تان را تغییر دهید
همانند فیسبوک، الگوریتم اینستاگرام یک ساعت مشخص را به عنوان بهترین زمان گذاشتن پست انتخاب نمی کند؛ بلکه هر کسب و کاری برای خود یک زمان خاص دارد که تحلیل های اینستاگرام این زمان را به شما اطلاع می دهد Instagram Insight اپلیکیشن اینستاگرام به شما می گوید که در چه روزهایی فالوورهای شما فعالیت بیشتری دارند و در روزهای عادی، میانگین چند ساعت آن آنلاین هستند. به عنوان مثال به نظر می رسد که فالوورهای ما اکثر روزهای هفته از ساعت 9 شب تا 6 صبح در اینستاگرام بیشتر حضور دارند.

2. بر اساس عملکرد و آمارهای جمعیت شناسی تان، محتوای‌تان را بهبود بخشید
با Instagram insights می توانید بهترین پست ها و استوری ها را از نظر بازدید پست و یا استوری و یا رسیدن آنها به دست فالوورها و میزان مشارکت بررسی کنید. موقع مرتب سازی پست ها، به ترندها توجه کنید.
برای مثال پست هایی که جایزه یا تخفیف زیادی به مشتری می دهد برای ما بیشترین کامنت ها را به ارمغان آورده در حالیکه تصاویر طبیعت که کاربران به ما داده اند، بیشترین مشارکت را بوجود آورده است. برای جلب مشارکت بیشتر، ما باید بیشتر بر روی پست های کاربران حساب کنیم.
علاوه بر این با شناخت مشتریان هدف و جمعیت شناسی فالوورها می توانید محتوایتان را برای مخاطبان تان جذاب تر کنید. برای مثال اگر بیشتر فالوورهایتان خانوم هایی بین 35 تا 44 هستند که به دکوراسیون منزل علاقمند اند، به علاقه آن ها بیشتر از سایر فالوورها بها دهید.
3. استوری‌های جذاب را بازگو کنید
از دیتاهای اینستاگرام برای ارتقا استوری هایتان هم استفاده کنید. Instagram Insights اپلیکیشن اینستاگرام، اطلاعاتی در رابطه با میزان بازدیدها، خروج و پاسخ به استوری می دهد تا متوجه شوید کدام استوری ها بهترین بوده اند.

4. دعوت به اقدام یا کال تو اکشن های مختلفی را امتحان کنید
از آنجایی که اینستاگرام فقط اجازه گذاشتن یک لینک را در بیو می دهد، بازاریابان CTA را در پست هایشان قرار می دهند تا فالوورها را مستقیم به بیو خودشان ارتباط دهند.

در قسمت website clicks metric از Instagram Insights می توانید بفهمید که چقدر CTA تان موثر بوده است. CTA را هفتگی عوض کنید تا ببینید که آیا شمار دفعات بازدید از وب سایت تان بالا رفته است یا نه.

 

 بیزینس پرفایل اینستاگرام


  نظرات

آریا

16/2/1401

چجوری این قسمت رو فعال کنیم

آریا

16/2/1401

چجوری این قسمت رو فعال کنیم

آریا

16/2/1401

چجوری این قسمت رو فعال کنیم